Een time-out of juist een time-in?

Je bent samen met je hond in huis, gezellig. Dat vindt jouw hond ook! Totdat hij ineens iets hoort. Van een rustige, kalme hond verandert hij ineens in een blaffend wezen. Hij is met geen mogelijkheid meer te bereiken.

Wat zou je kunnen doen om dit gedrag te stoppen?

Even uit de situatie halen, de bench in, of afleiden? Het zijn bekende methodes om je hond ander gedrag te laten zien dan het ongewenste gedrag. Je haalt hem als het ware uit de situatie weg om het probleemgedrag te stoppen. Maar weet hij daardoor wat dan wél de bedoeling is in bepaalde situaties?

Als hij echt zijn stinkende best doet en jij dit ritueel honderd keer herhaalt, dan heb je geluk als hij na héél veel oefenen snapt wat je bedoelt. Maar hoe mooi zou het zijn als jij hem kan helpen en jullie elkaar nóg beter begrijpen?

Wij geloven erin dat wanneer jouw hond probleemgedrag vertoont, jouw hond op dat moment juist ‘een helpende hand’ van jou nodig heeft en meer verbinding. In contact blijven in plaats van hem te verwijderen uit de situatie.

Je kunt het brein van jouw hond vergelijken met dat van een klein kind. Zij kunnen de consequenties van bepaald gedrag niet overzien en beseffen soms nog niet volledig wat ze doen. Dit kan voor moeilijkheden zorgen. Ditzelfde geldt voor jouw hond. Hij denkt niet na over de gevolgen van zijn acties en handelt puur en alleen vanuit zijn instinct.

Achter probleemgedrag zit echter meer en het heeft altijd een oorzaak.

Tijdens een ‘time-out’ leer je jouw hond niet om de volgende keer ander gedrag te vertonen, omdat hij niet leert wat hij dan beter wél zou kunnen doen in die situatie.

Wat dan wel te doen?

Geef je hond als het ware een ander alternatief voor het ‘slechte’ gedrag, zodat hij ook weet hoe hij met moeilijke situaties op de juiste manier om kan gaan. Blijf in contact!

Zo kan hij bijvoorbeeld van jou leren hoe hij weer kalm en rustig kan worden of hoe hij weer kan ontspannen wanneer hij bang of onzeker is. Zorg dat je in zijn taal spreekt (lichaamstaal), zodat hij veel sneller snapt wat je van hem wilt. Woorden zeggen immers niks meer op het moment dat jullie verbinding volledig weg is.

Visualiseer voor jezelf wat je zou willen dat je hond wél doet in plaats van wat hij niet moet doen. Hoe zou je willen dat hij zich gedraagt? En vraag jezelf vervolgens af of je hem dat wel duidelijk hebt gemaakt.

Wil je dat hij rustig ergens gaat liggen? Stap op hem af en drijf hem door middel van je lichaamstaal richting zijn plek. Wanneer je daar bent, wacht je rustig tot hij uit zichzelf gaat zitten of op z’n minst kalmeert.

Wil je dat hij weggaat van het raam waar hij voorbijgangers weg blaft? Probeer eens te zien wat hij doet: hij staat van jullie twee het dichtst bij het raam en vertelt iedereen dat het zijn huis is door zich groot te maken. Draai de rollen eens om: ga tussen hem en het raam staan en drijf hem weer wat verder de kamer in, precies zoals hij zelf bij een andere hond zou doen wanneer hij de rol wil overnemen.

Het mooie van in contact blijven is dat de verbinding tussen jou en jouw hond behouden blijft. Op het moment dat het misgaat, leer je jouw hond dat jij er ook dán bent om veilige kaders aan te geven en dat hij op jou kan vertrouwen als leider.

Door te kijken naar wat jouw hond werkelijk nodig heeft op een moeilijk moment, kun je ook veel beter vooraf inschatten wat er nodig is om de volgende keer zulke situaties te voorkomen. Zo kun je hem al eerder bijsturen.

Het is van belang om samen te kalmeren, zelfverzekerd en assertief aan te geven wat je van je hond verwacht en dan vanuit veiligheid en rust te herstellen, repareren en te leren…

Andere artikelen over honden